Dodaj nową odpowiedź

To prawda, że zawsze

To prawda, że zawsze motywem produkcji chleba był zysk. Niemniej jednak jest różnica pomiędzy zyskiem małej piekarni, a zyskiem piekarni przemysłowej, będącej częścią wielkiego koncernu. Różnicę czuć w smaku chleba i jest jak najbardziej namacalna. Przejawia się w obecności "polepszaczy", tłuszczów i innego syfu w chlebie, który powoduje, że już prawie nie daje się go jeść. Źródłem tej różnicy jest stopień, w jakim zysk wyparł wszelkie inne zagadnienia (w tym zdrowie i przyjemność jedzenia).

Owszem, wirusy zapewne zawsze były w stanie przenosić geny. Tak samo od dawna istniały rośliny hybrydowe stworzone przez człowieka. Różnica jest w stopniu, w jakim dążenie do zysku przesłania wszystko inne. Właśnie dlatego, że żyjemy w systemie kapitalistycznym, powinniśmy zablokować tak potężne technologie, gdyż na pewno zostaną wykorzystane w sposób, który podporządkuje jeszcze większe obszary życia żądzy zysku.

Odpowiedz



Zawartość tego pola nie będzie udostępniana publicznie.


*

  • Adresy www i e-mail są automatycznie konwertowane na łącza.
  • Możesz używać oznaczeń [inline:xx] żeby pokazać pliki lub obrazki razem z tekstem.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <ul> <ol> <li> <blockquote> <small>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.