Istnienie klas społecznych często pomijane jest w mediach główno-nurtowych, a jeżeli już pada termin „klasa” trudno nie odnieść wrażenia, że na świeci...
Po raz 44 spotykamy się na łamach anarchistycznego periodyku „Inny Świat”. Tym razem, nieco szerzej, podjęliśmy dwa, a nawet trzy tematy... Niejako te...
Tureckie władze w osobie prezydenta Erdoğana rozpoczęły zmasowaną kampanię prześladowania zamieszkałej w tym kraju mniejszości kurdyjskiej. Wszystko z...
Jak blisko jesteśmy nienawiści Niemców lat trzydziestych do „obcych”? W ostatnią sobotę zorganizowano manifestacje skierowane przeciwko uchodźcom z kr...
Bardzo duża część uchodźców, przedstawianych jako Syryjczycy, jest tak naprawdę Kurdami, zamieszkującymi Syrię. Kurdowie od lat toczą walkę o stworzen...
To prawda, że zawsze motywem produkcji chleba był zysk. Niemniej jednak jest różnica pomiędzy zyskiem małej piekarni, a zyskiem piekarni przemysłowej, będącej częścią wielkiego koncernu. Różnicę czuć w smaku chleba i jest jak najbardziej namacalna. Przejawia się w obecności "polepszaczy", tłuszczów i innego syfu w chlebie, który powoduje, że już prawie nie daje się go jeść. Źródłem tej różnicy jest stopień, w jakim zysk wyparł wszelkie inne zagadnienia (w tym zdrowie i przyjemność jedzenia).
Owszem, wirusy zapewne zawsze były w stanie przenosić geny. Tak samo od dawna istniały rośliny hybrydowe stworzone przez człowieka. Różnica jest w stopniu, w jakim dążenie do zysku przesłania wszystko inne. Właśnie dlatego, że żyjemy w systemie kapitalistycznym, powinniśmy zablokować tak potężne technologie, gdyż na pewno zostaną wykorzystane w sposób, który podporządkuje jeszcze większe obszary życia żądzy zysku.
Protest przeciwko zawłaszczaniu tegorocznego marszu antyfaszystowskiego 11 listopada przez partię Razem i współpracujące z nią organizacje, podpisaneg...
Manchester Solidarity Federation sprzeciwia się zarówno opcji "in" jak i "out". W sprawie referendum dotyczącego członkostwa w Unii Europejskiej wyraż...
Nie należy jednak zbyt na to liczyć. Można być niemal pewnym, iż żaden uczony nie ośmieli się dziś traktować człowieka tak, jak traktuje królika; trze...
Mówiłem już, gdzie szukać zasadniczej praktycznej przyczyny potężnego jeszcze obecnie oddziaływania wierzeń religijnych na masy ludowe. Owe właściwe i...
W dniach 25-26 czerwca, anarchosyndykaliści spotkali się na konferencji pod Madrytem, by omówić powstanie nowej federacji i utworzenie na nowo anarch...
„Omawiając działalność i rolę anarchistów w rewolucji, Kropotkin powiedział: ‘My, anarchiści rozmawialiśmy dużo o rewolucjach, ale niewielu z nas zost...
Jak się okazuje, kulturalne elity zaczęły dyskutować o warunkach pracy w restauracjach i barach, gdzie są stałymi bywalcami. Pomimo faktu, że wiele sz...
To prawda, że zawsze
To prawda, że zawsze motywem produkcji chleba był zysk. Niemniej jednak jest różnica pomiędzy zyskiem małej piekarni, a zyskiem piekarni przemysłowej, będącej częścią wielkiego koncernu. Różnicę czuć w smaku chleba i jest jak najbardziej namacalna. Przejawia się w obecności "polepszaczy", tłuszczów i innego syfu w chlebie, który powoduje, że już prawie nie daje się go jeść. Źródłem tej różnicy jest stopień, w jakim zysk wyparł wszelkie inne zagadnienia (w tym zdrowie i przyjemność jedzenia).
Owszem, wirusy zapewne zawsze były w stanie przenosić geny. Tak samo od dawna istniały rośliny hybrydowe stworzone przez człowieka. Różnica jest w stopniu, w jakim dążenie do zysku przesłania wszystko inne. Właśnie dlatego, że żyjemy w systemie kapitalistycznym, powinniśmy zablokować tak potężne technologie, gdyż na pewno zostaną wykorzystane w sposób, który podporządkuje jeszcze większe obszary życia żądzy zysku.