Istnienie klas społecznych często pomijane jest w mediach główno-nurtowych, a jeżeli już pada termin „klasa” trudno nie odnieść wrażenia, że na świeci...
Po raz 44 spotykamy się na łamach anarchistycznego periodyku „Inny Świat”. Tym razem, nieco szerzej, podjęliśmy dwa, a nawet trzy tematy... Niejako te...
Tureckie władze w osobie prezydenta Erdoğana rozpoczęły zmasowaną kampanię prześladowania zamieszkałej w tym kraju mniejszości kurdyjskiej. Wszystko z...
Jak blisko jesteśmy nienawiści Niemców lat trzydziestych do „obcych”? W ostatnią sobotę zorganizowano manifestacje skierowane przeciwko uchodźcom z kr...
Bardzo duża część uchodźców, przedstawianych jako Syryjczycy, jest tak naprawdę Kurdami, zamieszkującymi Syrię. Kurdowie od lat toczą walkę o stworzen...
Czytelnik CIA (niezweryfikowane), Nie, 2008-09-28 20:24
Dzisiaj, 1-go października, w Dniu Wegetarianizmu, poza kwestiami etycznymi chcemy przytoczyć dane informujące o poważnym kryzysie w środowisku naturalnym, który grozi naszej planecie i za który odpowiada również spożywanie mięsa.
Chcemy przekazać, że na planecie, której 65% powierzchni stanowi woda, dostęp do wody pitnej w wielu rejonach świata jest niemożliwy i że woda CAŁEGO świata jest w mniejszym lub większym stopniu zanieczyszczona, łącznie z tą sprzedawaną do spożycia. Jednocześnie potrzeba około 19.000 litrów wody do produkcji JEDYNIE kilograma mięsa. Przy użyciu tej samej ilości wody można wyprodukować sto kilogramów pożywienia roślinnego. Nowoczesne pojęcie zarządzania zasobami wody nie może pominąć systemu produkcji i w konsekwencji konsumpcji mięsa. Przemysł mięsny ma bardzo szkodliwy wpływ na 15 z 24 ekosystemów istniejących na Ziemi; zanieczyszczenia, jakie pozostawia, antybiotyki, hormony i zarazki są przyczyną epidemii niszczących całe populacje dzikiej zwierzyny.
Chcemy przekazać, że CODZIENNIE na świecie ok. 39.000 dzieci umiera z głodu i w wyniku chorób spowodowanych niedożywieniem. Z tego samego powodu umiera 11.000 dorosłych, zaś roczne spożycie mięsa w skali świata wynosi 230 milionów ton. Zasoby potrzebne do wyprodukowania mięsa dla jednej osoby wystarczają by wyżywić 18 wegetarian. Ziemia produkuje pożywienie dla 10 miliardów osób, a jest nas 6 miliardów. Za niesprawiedliwy podział dóbr nie tylko odpowiadają politycy, ale również luksus konsumpcji mięsa, niemożliwy do utrzymania na dłuższą metę.
Chcemy przekazać, że badania psycho-socjologiczne potwierdzają ścisły związek między znęcaniem się nad zwierzętami pozaludzkimi i ludźmi; według raportów FBI 95% seryjnych zabójców w dzieciństwie torturowało zwierzęta. Nie można pominąć historycznego faktu, iż wzorem dla nazistowskich obozów zagłady wraz z metodą transportów był system przemysłowej produkcji mięsa w Chicago - tak więc naziści okazali się być uczniami rzeźników.
Chcemy przekazać, że olbrzymie ilości metanu pochodzące z odchodów masowo rozmnażanych zwierząt hodowlanych przyczyniają się znacznie do ocieplenia klimatu; 18% emisji metanu do atmosfery pochodzi z transportu, zaś 20% z hodowli. Miliony ton zanieczyszczeń pozostawionych przez przemysłowe hodowle i rzeźnie zakwasza grunty, na których się znajdują, oraz zanieczyszczają zbiorniki wodne stanowiące cenne rezerwy potrzebne mieszkańcom Ziemi do przeżycia. Należy dodać, że niszczy się także odżywcze składniki ziemi podczas uprawy roślin dla zwierząt. Stosuje się w tym celu niebezpieczne dla środowiska organizmy modyfikowane genetycznie, środki owado-, grzybo- i bakteriobójcze, które znacznie obniżają jakość ziem uprawnych, a wszystko to robi się dla rozpasanej konsumpcji mięsa przez społeczeństwo.
Chcemy przekazać, że korporacje rolniczo-przemysłowe, w krajach słabo uprzemysłowionych, w ciągu roku wycinają tysiące hektarów lasów pierwotnych i puszcz aby uprawiać soję transgeniczną, służącą jako pokarm dla zwierząt hodowlanych w Pierwszym Świecie. Eksploatuje się nadmiernie 30% gruntów naszej planety aby wyprodukować mięso i mleko. Te gigantyczne hodowle zajmują miejsce płuc Ziemi, gdzie produkowany jest niezbędny dla życia tlen. Mięso produkowane jest kosztem drzew, ziem uprawnych oraz rodzin, które żyją na terenach rabowanych przez koncerny ponadnarodowe i przemysł mięsny, po to by zaspokoić kapryśne podniebienie Pierwszego Świata. Rocznie w następstwie wyrębu lasów tropikalnych znika z powierzchni Ziemi 1000 gatunków zwierząt i roślin, 20% pastwisk jest nadmiernie eksploatowana, w tym samym czasie 70% lasów Amazonii poświęca się dla uprawy pokarmu zwierząt przeznaczonych na mięso.
Wydaje nam się, że niemożliwe jest dbanie o Ziemię wraz z zamieszkującymi ją zwierzętami i wciąż traktujemy je jak rzeczy, tym samym niszczymy ekosystemy, powoli dewastujemy planetę i pozbawiamy się możliwości przeżycia.
Mamy tylko jedną Ziemię i musimy na niej żyć. Dbajmy o nią dla dobra naszego i przyszłych pokoleń. Bądźmy wegetarianami i weganami.
Protest przeciwko zawłaszczaniu tegorocznego marszu antyfaszystowskiego 11 listopada przez partię Razem i współpracujące z nią organizacje, podpisaneg...
Manchester Solidarity Federation sprzeciwia się zarówno opcji "in" jak i "out". W sprawie referendum dotyczącego członkostwa w Unii Europejskiej wyraż...
Nie należy jednak zbyt na to liczyć. Można być niemal pewnym, iż żaden uczony nie ośmieli się dziś traktować człowieka tak, jak traktuje królika; trze...
Mówiłem już, gdzie szukać zasadniczej praktycznej przyczyny potężnego jeszcze obecnie oddziaływania wierzeń religijnych na masy ludowe. Owe właściwe i...
W dniach 25-26 czerwca, anarchosyndykaliści spotkali się na konferencji pod Madrytem, by omówić powstanie nowej federacji i utworzenie na nowo anarch...
„Omawiając działalność i rolę anarchistów w rewolucji, Kropotkin powiedział: ‘My, anarchiści rozmawialiśmy dużo o rewolucjach, ale niewielu z nas zost...
Jak się okazuje, kulturalne elity zaczęły dyskutować o warunkach pracy w restauracjach i barach, gdzie są stałymi bywalcami. Pomimo faktu, że wiele sz...
Dzisiaj, 1-go października,
Dzisiaj, 1-go października, w Dniu Wegetarianizmu, poza kwestiami etycznymi chcemy przytoczyć dane informujące o poważnym kryzysie w środowisku naturalnym, który grozi naszej planecie i za który odpowiada również spożywanie mięsa.
Chcemy przekazać, że na planecie, której 65% powierzchni stanowi woda, dostęp do wody pitnej w wielu rejonach świata jest niemożliwy i że woda CAŁEGO świata jest w mniejszym lub większym stopniu zanieczyszczona, łącznie z tą sprzedawaną do spożycia. Jednocześnie potrzeba około 19.000 litrów wody do produkcji JEDYNIE kilograma mięsa. Przy użyciu tej samej ilości wody można wyprodukować sto kilogramów pożywienia roślinnego. Nowoczesne pojęcie zarządzania zasobami wody nie może pominąć systemu produkcji i w konsekwencji konsumpcji mięsa. Przemysł mięsny ma bardzo szkodliwy wpływ na 15 z 24 ekosystemów istniejących na Ziemi; zanieczyszczenia, jakie pozostawia, antybiotyki, hormony i zarazki są przyczyną epidemii niszczących całe populacje dzikiej zwierzyny.
Chcemy przekazać, że CODZIENNIE na świecie ok. 39.000 dzieci umiera z głodu i w wyniku chorób spowodowanych niedożywieniem. Z tego samego powodu umiera 11.000 dorosłych, zaś roczne spożycie mięsa w skali świata wynosi 230 milionów ton. Zasoby potrzebne do wyprodukowania mięsa dla jednej osoby wystarczają by wyżywić 18 wegetarian. Ziemia produkuje pożywienie dla 10 miliardów osób, a jest nas 6 miliardów. Za niesprawiedliwy podział dóbr nie tylko odpowiadają politycy, ale również luksus konsumpcji mięsa, niemożliwy do utrzymania na dłuższą metę.
Chcemy przekazać, że badania psycho-socjologiczne potwierdzają ścisły związek między znęcaniem się nad zwierzętami pozaludzkimi i ludźmi; według raportów FBI 95% seryjnych zabójców w dzieciństwie torturowało zwierzęta. Nie można pominąć historycznego faktu, iż wzorem dla nazistowskich obozów zagłady wraz z metodą transportów był system przemysłowej produkcji mięsa w Chicago - tak więc naziści okazali się być uczniami rzeźników.
Chcemy przekazać, że olbrzymie ilości metanu pochodzące z odchodów masowo rozmnażanych zwierząt hodowlanych przyczyniają się znacznie do ocieplenia klimatu; 18% emisji metanu do atmosfery pochodzi z transportu, zaś 20% z hodowli. Miliony ton zanieczyszczeń pozostawionych przez przemysłowe hodowle i rzeźnie zakwasza grunty, na których się znajdują, oraz zanieczyszczają zbiorniki wodne stanowiące cenne rezerwy potrzebne mieszkańcom Ziemi do przeżycia. Należy dodać, że niszczy się także odżywcze składniki ziemi podczas uprawy roślin dla zwierząt. Stosuje się w tym celu niebezpieczne dla środowiska organizmy modyfikowane genetycznie, środki owado-, grzybo- i bakteriobójcze, które znacznie obniżają jakość ziem uprawnych, a wszystko to robi się dla rozpasanej konsumpcji mięsa przez społeczeństwo.
Chcemy przekazać, że korporacje rolniczo-przemysłowe, w krajach słabo uprzemysłowionych, w ciągu roku wycinają tysiące hektarów lasów pierwotnych i puszcz aby uprawiać soję transgeniczną, służącą jako pokarm dla zwierząt hodowlanych w Pierwszym Świecie. Eksploatuje się nadmiernie 30% gruntów naszej planety aby wyprodukować mięso i mleko. Te gigantyczne hodowle zajmują miejsce płuc Ziemi, gdzie produkowany jest niezbędny dla życia tlen. Mięso produkowane jest kosztem drzew, ziem uprawnych oraz rodzin, które żyją na terenach rabowanych przez koncerny ponadnarodowe i przemysł mięsny, po to by zaspokoić kapryśne podniebienie Pierwszego Świata. Rocznie w następstwie wyrębu lasów tropikalnych znika z powierzchni Ziemi 1000 gatunków zwierząt i roślin, 20% pastwisk jest nadmiernie eksploatowana, w tym samym czasie 70% lasów Amazonii poświęca się dla uprawy pokarmu zwierząt przeznaczonych na mięso.
Wydaje nam się, że niemożliwe jest dbanie o Ziemię wraz z zamieszkującymi ją zwierzętami i wciąż traktujemy je jak rzeczy, tym samym niszczymy ekosystemy, powoli dewastujemy planetę i pozbawiamy się możliwości przeżycia.
Mamy tylko jedną Ziemię i musimy na niej żyć. Dbajmy o nią dla dobra naszego i przyszłych pokoleń. Bądźmy wegetarianami i weganami.