Dodaj nową odpowiedź

Ryby hodowlane mogą przenosić BSE

Świat | Ekologia/Prawa zwierząt

Amerykańscy naukowcy są zaniepokojeni potencjalnym zagrożeniem wystąpienia u ludzi choroby Creutzfeldta Jakoba,czyli ludzką odmianą tzw. "choroby szalonych krów", na skutek spożywania ryb hodowlanych, karmionych karmą wyprodukowaną z padłego bydła. Informację podaje najnowszy numer "Journal of Alzheimer's Disease".

Choroba szalonych krów, zwana fachowo bydlęcą encefalopatią gąbczastą BSE jest śmiertelną chorobą mózgu występującą u bydła, która - jak uważają naukowcy - może powodować chorobę Creutzfeldta Jakoba u ludzi, na skutek spożycia wołowiny z zakażonych zwierząt. Dr Robert P. Friedland, neurolog na Uniwersytecie Louisville w Kentucky wraz z kolegami sugerują, że ryby hodowlane karmione pożywieniem pochodzącym od skażonych krów, mogą być źródłem zachorowań u ludzi.

- Jesteśmy zaniepokojeni - napisali naukowcy dodając, że jedzenie ryb jest prawdopodobnym środkiem transmisji infekcyjnych białek (prionów) z krów na ludzi. Dr Friedland postuluje, by rząd zakazał karmienia ryb mięsem i mączką kostną dopóki zostanie potwierdzone bezpieczeństwo tego typu praktyk.

"Fakt, że nie ma przypadków choroby Creutzfeldta Jakoba powiązanych z jedzeniem ryb hodowlanych nie jest dowodem na to, że karmienie ryb mączką kostną jest bezpieczne" - twierdzi dr Friedland. Jego zdaniem bardzo trudno jest wskazać takie powiązania, gdyż okres inkubacji choroby może trwać nawet przez dziesięciolecia.

Uwagi:
Źródło: Journal of Alzheimer's Disease (07.2009), www.ekologia.pl

Odpowiedz



Zawartość tego pola nie będzie udostępniana publicznie.


*

  • Adresy www i e-mail są automatycznie konwertowane na łącza.
  • Możesz używać oznaczeń [inline:xx] żeby pokazać pliki lub obrazki razem z tekstem.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <ul> <ol> <li> <blockquote> <small>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.