Dodaj nową odpowiedź
Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyczne o diecie wegetariańskiej
Czytelnik CIA, Sob, 2009-07-11 02:40 Ekologia/Prawa zwierzątOdpowiednio zaplanowane diety wegetariańskie są zdrowe, pożywne oraz przynoszą korzyści dla zdrowia publicznego w zakresie zapobiegania i leczenia chorób - czytamy w oświadczeniu Amerykańskiego Stowarzyszenia Dietetycznego (ADA). Stanowisko zostało opublikowane w lipcowym wydaniu Journal of the American Dietetic Association.
Jest to zaktualizowana wersja wcześniejszego stanowiska ADA. Uwzględniono w niej dodatkowe informacje na temat kluczowych składników pokarmowych w diecie wegetariańskiej oraz zagadnienia dotyczące korzystania z tego sposobu odżywiania w zapobieganiu i leczeniu chorób przewlekłych.
Niezmienne pozostało stanowisko amerykańskich dietetyków, według których "właściwie zaplanowane diety wegetariańskie oraz wegańskie są zdrowe i pożywne dla dorosłych, niemowląt, dzieci i młodzieży oraz sprzyjają zapobieganiu i leczeniu chorób przewlekłych, w tym chorób serca, nowotworów, otyłości i cukrzycy". Zdaniem ADA diety wegetariańskie są "odpowiednie dla osób na wszystkich etapach cyklu życia, włączając w to okres ciąży, karmienia piersią, niemowlęctwa, dzieciństwa i dojrzewania oraz dla sportowców".
Stanowisko amerykańskich dietetyków zostało opracowane przez profesora Winstona Craiga, przewodniczącego departamentu żywienia Andrews University i doradcę ds. żywienia, doktor Reed Mangels. Stoją oni na stanowisku, że wegetariańska dieta przynosi korzyści zdrowotne w postaci niższego poziomu cholesterolu we krwi, mniejszego ryzyka chorób serca, nadciśnienia, cukrzycy typu 2. Wegetarianie - jak tłumaczą - spożywają bowiem mniej tłuszczów nasyconych, ich dieta charakteryzuje się wyższym poziomem błonnika, magnezu, potasu, witamin z grupy C i E, kwasu foliowego oraz przeciwutleniaczy.
Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyczne jest największą na świecie organizacją zrzeszającą specjalistów z zakresu żywności i żywienia. Stowarzyszenie posiada prawie 67 tys. członków. Około 3/4 z nich to dietetycy, pozostałą cześć stanowią naukowcy, pedagodzy, studenci, konsultanci ds. żywienia oraz menadżerowie usług gastronomicznych.
Źródło: Wegetarianie.pl