Istnienie klas społecznych często pomijane jest w mediach główno-nurtowych, a jeżeli już pada termin „klasa” trudno nie odnieść wrażenia, że na świeci...
Po raz 44 spotykamy się na łamach anarchistycznego periodyku „Inny Świat”. Tym razem, nieco szerzej, podjęliśmy dwa, a nawet trzy tematy... Niejako te...
Tureckie władze w osobie prezydenta Erdoğana rozpoczęły zmasowaną kampanię prześladowania zamieszkałej w tym kraju mniejszości kurdyjskiej. Wszystko z...
Jak blisko jesteśmy nienawiści Niemców lat trzydziestych do „obcych”? W ostatnią sobotę zorganizowano manifestacje skierowane przeciwko uchodźcom z kr...
Bardzo duża część uchodźców, przedstawianych jako Syryjczycy, jest tak naprawdę Kurdami, zamieszkującymi Syrię. Kurdowie od lat toczą walkę o stworzen...
Czytelnik CIA (niezweryfikowane), Nie, 2011-01-30 20:52
ponieważ w systemie kapitalistycznym zapotrzebowanie ludzkości na żywność nie ma wielkiego znaczenia, a liczy się zapotrzebowanie kapitalistów na zyski i kontrolę jaka jest potrzebna żeby mieć te zyski
If the ‘food price crisis' is the result not of error and irrationality, but of planning and capitalist reason, what is its purpose? What objective/s is it supposed to achieve? More broadly, what is its significance from the viewpoint of the short and long-term trends in capitalist accumulation and class relations?
One sure answer to these questions is that the present food crisis is but the latest step in international capital's long march towards establishing its control over the main planetary sources of energy and value; food production being the key to the regulation of economic activities, wage levels, and labour power production in every part of the world. It is a long march that dates back to the colonial era, when not only were land and other natural resources expropriated, but export-oriented cash cropping and monocultures were implanted at the expense of the colonised people's subsistence needs. Since then, every new policy regarding agriculture and food production (at times involving ‘cheap' and at other times ‘expensive' food) has been shaped by the principle that those who control food production also control the political economy of the planet.
Protest przeciwko zawłaszczaniu tegorocznego marszu antyfaszystowskiego 11 listopada przez partię Razem i współpracujące z nią organizacje, podpisaneg...
Manchester Solidarity Federation sprzeciwia się zarówno opcji "in" jak i "out". W sprawie referendum dotyczącego członkostwa w Unii Europejskiej wyraż...
Nie należy jednak zbyt na to liczyć. Można być niemal pewnym, iż żaden uczony nie ośmieli się dziś traktować człowieka tak, jak traktuje królika; trze...
Mówiłem już, gdzie szukać zasadniczej praktycznej przyczyny potężnego jeszcze obecnie oddziaływania wierzeń religijnych na masy ludowe. Owe właściwe i...
W dniach 25-26 czerwca, anarchosyndykaliści spotkali się na konferencji pod Madrytem, by omówić powstanie nowej federacji i utworzenie na nowo anarch...
„Omawiając działalność i rolę anarchistów w rewolucji, Kropotkin powiedział: ‘My, anarchiści rozmawialiśmy dużo o rewolucjach, ale niewielu z nas zost...
Jak się okazuje, kulturalne elity zaczęły dyskutować o warunkach pracy w restauracjach i barach, gdzie są stałymi bywalcami. Pomimo faktu, że wiele sz...
ponieważ w systemie
ponieważ w systemie kapitalistycznym zapotrzebowanie ludzkości na żywność nie ma wielkiego znaczenia, a liczy się zapotrzebowanie kapitalistów na zyski i kontrolę jaka jest potrzebna żeby mieć te zyski
http://www.metamute.org/en/content/decoding_the_food_crisis
If the ‘food price crisis' is the result not of error and irrationality, but of planning and capitalist reason, what is its purpose? What objective/s is it supposed to achieve? More broadly, what is its significance from the viewpoint of the short and long-term trends in capitalist accumulation and class relations?
One sure answer to these questions is that the present food crisis is but the latest step in international capital's long march towards establishing its control over the main planetary sources of energy and value; food production being the key to the regulation of economic activities, wage levels, and labour power production in every part of the world. It is a long march that dates back to the colonial era, when not only were land and other natural resources expropriated, but export-oriented cash cropping and monocultures were implanted at the expense of the colonised people's subsistence needs. Since then, every new policy regarding agriculture and food production (at times involving ‘cheap' and at other times ‘expensive' food) has been shaped by the principle that those who control food production also control the political economy of the planet.