Dodaj nową odpowiedź

Jedzenie w Polsce drożeje najszybciej w Europie

Kraj | Ubóstwo

Co poszło najbardziej w górę?
Średni wzrost cen żywności w państwach UE w 2010 roku to 3,3 proc.

Według Europejskiego Urzędu Statystycznego (Eurostat) artykuły spożywcze podrożały w Polsce w ciągu roku ogółem o 7,3 proc. Gorzej mieli nieliczni m.in. Rumuni i Litwini - donosi "Super Express".

Zaraz przed Polską jest Słowacja z podwyżką o 6,5 proc. Ceny rosły wolniej niż w Polsce nie tylko w ogarniętej chaosem gospodarczym Grecji, ale i Hiszpanii czy Portugalii.

Według GUS cukier jest droższy o 78,7 proc. niż rok temu, mąka o 28,6 proc., owoce o 20,7 proc., pieczywo o 14,7 proc., drób o 17,3 proc. - wylicza gazeta.

Najmniejszą podwyżkę cen żywności odnotowała Islandia (0,2 proc.), Francja (0,6 proc.) i Hiszpania (1,2 proc.).

Odpowiedz



Zawartość tego pola nie będzie udostępniana publicznie.


*

  • Adresy www i e-mail są automatycznie konwertowane na łącza.
  • Możesz używać oznaczeń [inline:xx] żeby pokazać pliki lub obrazki razem z tekstem.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <ul> <ol> <li> <blockquote> <small>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.