Dodaj nową odpowiedź

Poznań: Kuchnia Społeczna #6: Współczesna teoria praw zwierząt: Regan, Francione i inni

Kraj | Ekologia/Prawa zwierząt
2012-05-13 13:30
2012-05-13 16:00

13.05 Kuchnia Społeczna #6: Współczesna teoria praw zwierząt: Regan, Francione i inni

http://www.facebook.com/events/424087614287317/

Termin "prawa zwierząt" pojawia się coraz częściej w przestrzeni publicznej. Co ten termin oznacza we współczesnej filozofii i etyce? Czy prawa zwierząt to po prostu prawodawstwo dotyczące zwierząt? Czy istnieje prawo moralne do godnej śmierci? Co właściwie postulują teoretycy praw zwierząt, czy chcą regulacji wykorzystywania zwierząt czy jego zakończenia? Jakie książki przeczytać, żeby dowiedzieć się więcej o tej tematyce? Odpowiedzi na te pytania postaramy się znaleźć wspólnie podczas spotkania, ponieważ jego bardzo ważną częścią będzie też dyskusja.

Prowadzi: Dariusz Gzyra - współzałożyciel Stowarzyszenia Empatia, weganin

Spotkaniu towarzyszyć będzie konkurs, a do wygrania będą książki ufundowane przez Stowarzyszenie Empatia. Uczestnicy dostaną też darmowe materiały Empatii dotyczące praw zwierząt.

Poruszamy kubki smakowe i ważne tematy. Kuchnia społeczna to przestrzeń, w której jesz i rozmawiasz. Nie stronimy od ważnych i trudnych kwestii społeczno-politycznych. Nie zapominamy o tematach lżejszych, równie istotnych.

I Poruszamy żołądki: Zaczynamy od jedzenia, przynosisz potrawę*/płacisz 10 zł - i jesz, smakujesz, próbujesz do woli. Ilość i jakość potraw zależy od wszystkich uczestników!

II Poruszamy myśli: Z pełnymi brzuchami dotykamy tematów, które nas dotykają, pokazujemy alternatywy, drażnimy, przełamujemy tabu.

W każdą pierwszą (a tym razem wyjątkowo drugą) niedzielę miesiąca o 13:30 w kluboksięgarni GŁOŚNA (św. Marcin 30/8-9 – lewa oficyna w bramie Kina Muza, pierwsze piętro).
Wstęp: 10 zł lub wegańskie papu. Napoje, w tym opcje z mlekiem sojowym, do kupienia w barze. Weź ze sobą talerz i sztućce – im mniej plastiku tym lepiej!

*Uwaga! Prosimy, żeby były to wyłącznie posiłki nie zawierające mięsa (w tym ryb) ani żadnych składników odzwierzęcych tj. mleka i jego przetworów, niektórych margaryn (zawierają tłuszcze zwierzęce), jajek, miodu, żelatyny, lecytyny i laktozy (inspiracji szukaj np. na stronie www.puszka.pl).

Masz pytania? Pisz: otwarteklatki@riseup.net

Odpowiedz



Zawartość tego pola nie będzie udostępniana publicznie.


*

  • Adresy www i e-mail są automatycznie konwertowane na łącza.
  • Możesz używać oznaczeń [inline:xx] żeby pokazać pliki lub obrazki razem z tekstem.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <ul> <ol> <li> <blockquote> <small>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.