Wydarzenia - Filtruj: wydarzenie

Filtruj według wyrażeń
Filtruj według rodzajów wydarzeń
miesiąc | tydzień | tabela | przeglądaj | pokaż wszystkie
«Czwartek Maj 15, 2014»
Początek:18:00
Koniec:20:00
6a edycja Toruńskiego Tygodnia Weganizmu (plus JEDEN ) „ZWIERZĘTA MNIE OBCHODZĄ” plakat: http://tinyurl.com/tydzien-wegeniazmu-torun-2014 5 maja, poniedziałek, 18:00 Dom Muz (ul.Podmurna 1/3) „Jak one to znoszą?" Andrzej Czabański, Stowarzyszenie Otwarte Klatki. Spotkanie o realiach hodowli kur w systemie klatkowym, o śledztwie na fermie jednego z największych polskich producentów jaj. http://jakonetoznosza.pl/ 6 maja, wtorek, 17:30, Dom Muz "Rowerem z Polski na koniec Afryki przez nieznane" Łukasz – weganin i podróżnik. Zabiera ze sobą rower i jeździ, zwiedzając nowe miejsca, obserwując, spotykając i zatrzymując się u różnych, miejscowych ludzi. Opowie nam między innymi o swojej ostatniej, prawie 4-letniej podróży z Polski do RPA przez Europę, Turcję, Bliski Wschód i całą Afrykę. 7 maja, środa, 17:00 Labsen CSW Znaki Czasu, (ul. Wały gen. Sikorskiego 13) Odżywcza sztuka, czyli jadalne rzeźby Artyści Magdalena Aleblewicz , Magdalena Draszanowska i Xavier Bayle zapraszają na proces tworzenia sztuki z roślin, krótką wystawę i publiczne spożycie unikalnej sztuki. Skosztuj etycznej kultury. 8 maja, czwartek, 18:00 Dom Muz "Najczęściej zadawane pytania o weganizm i sport" Emil Stanisławski, jeden z inicjatorów portalu Vegan Workout http://veganworkout.org.pl/ 9 maja, piątek, godz. 18:00, Klub Melissa i Jazz (ul.Mostowa 10) „Witarianizm – wegańska dieta na surowo – prawdziwe historie toruńskich surojadów.” Dieta RAW, surowa dieta czyli sposób odżywiania się głównie surowymi owocami i warzywami jest coraz bardziej popularna. Przez wielu uznawana jest zapewne za chwilową modę, dla innych jest świadomym wyborem, sposobem na życie czy drogą do zdrowia. Co nas przekonało do zmiany diety? Opowiemy o tym jak rozpoczęła się nasza przygoda z surowym jedzeniem. Dlaczego warto jeść surowe? Enzymy, chlorofil i gęstość odżywcza pokarmów – kilka słów o odżywianiu. Jak i co jeść na surowo? Opowiemy o naszym codziennym menu, o naszych doświadczeniach związanych ze zmianą diety i o tym na co zwracać uwagę będąc na diecie witariańskiej. O motywacji i zmianie przyzwyczajeń żywieniowych. Jesteś ciekaw jak wygląda dzień na „surowo”? A może chcesz zmienić swój styl odżywiania, a nie wiesz jak się do tego zabrać? Przyjdź i posłuchaj naszych historii i posmakuj naszych potraw. Prowadzący: Jacak Watała - Od ponad dwóch lat zafascynowany wpływem surowego żywienia na zdrowie. Ucząc się życia na surowo popełnił masę błędów, przezwyciężył kilka problemów i nieprzerwanie szuka odpowiedzi na nurtujące go pytania. Lubi spędzać czas odkrywając nowe miejsca i smaki. Renata Wypij, od wielu lat z pasją zgłębia tajniki zdrowego żywienia, swoją przygodę z witarianizmem rozpoczęła kilka lat temu. Stawia na naturę w diecie, higienie i czystości. Uwielbia spacery i słońce. W kuchni eksperymentuje kulinarnie, a efekty publikuje pod adresem naturalnie.org . Prywatnie mama pełnego energii sześcioletniego odkrywcy świata. 10 maja, sobota, Dom Muz, godz. 16:00 Weganustacja, szwedzki stół po wegańsku, płacisz 10 zł i jesz do woli. Klimat kulinarnej świeżości i różnorodności, loteria fantowa, pokaz filmów, …. 11 maja, niedziela, Godz. 12:00, KulturHauz, (ul.Sienkiewicza 11) Dżem session Robimy naleśniki na żywo, a Ty wybierasz farsz! Słodycze bez okrucieństwa i ciasta do wyboru. Impreza nie dla cukrzyków. Podczas Tygodnia Weganizmu plus Jeden, skorzystaj z oferty baru Karrotka (ul. Łazienna 9), który proponuje 10 % zniżki na dania wegańskie na hasło „Tydzień Weganizmu”. W tym samym tygodniu w nowej toruńskiej restauracji Ciasna (ul. Podmurna 17) prawie wszystkie potrawy będą wegańskie. Łap okazję! Plus jeden 21 maja, środa, godz. 17:00 Kino Centrum, CSW Premiera filmu Live and let Live Niezwykłe historie ludzi, których życie odmienił weganizm uzupełnione wypowiedziami autorytetów z dziedziny medycyny, filozofii, etyki, prawa, ochrony środowiska i socjologii. Pełnometrażowy film dokumentalny „Live and let live” analizuje dietę roślinną z różnych perspektyw. Ogólnopolska premiera odbędzie się już 14 maja w ramach Ogólnopolskiego Tygodnia Wegetarianizmu Choroby cywilizacyjne, skandale żywnościowe, dewastacja środowiska i przedmiotowe traktowanie zwierząt – wszystkie te problemy skłaniają coraz większe rzesze ludzi do refleksji nad wyborami żywieniowymi. Czy takie przemyślenia mogą zamienić rzeźnika w weganina, a właściciela wielkiej fermy mleczarskiej doprowadzić do założenia domu spokojnej starości dla zwierząt gospodarskich? Marc Pierschel, reżyser pełnometrażowego filmu dokumentalnego „Live and Let Live”, udowadnia, że jest to możliwe! – Jeżeli ja mogłem przejść na dietę roślinną, każdy może – mówi Aaron Adams, który kiedyś zajmował się ubojem królików. Dziś prowadzi jedną z najsłynniejszym wegańskich restauracji w USA. To jeden z sześciu bohaterów filmu, których życie odmienił weganizm. Aktywiści ratujący zwierzęta z ferm, rolnik prowadzący wegańskie gospodarstwo ekologiczne, właściciele schroniska dla krów, świń i kur, zawodowy kolarz torowy z amerykańskiej kadry narodowej. Niezwykłe historie reżyser uzupełnił wywiadami z autorytetami z dziedziny medycyny, filozofii, etyki, prawa, ochrony środowiska i socjologii. Oprócz sław takich jak profesorowie T. Colin Cambpell (znany z bestsellerowej książki „Nowoczesne Zasady Odżywiania”), Tom Regan, Gary Francione, Peter Singer, etolog Jonathan Balcombe czy psycholożka i socjolożka Melanie Joy w filmie zobaczymy również innych specjalistów analizujących dietę wegańską z różnych perspektyw. Matt Ruscigo, dietetyk z Amerykańskiego Stowarzyszenia Dietetyków, jednej z największych na świecie organizacji zajmujących się żywieniem człowieka, odpowiada na pytanie, jak dieta roślinna wpływa na wyniki sportowe. Ruscigo od lat współpracuje z wieloma wegańskimi sportowcami wyczynowymi. Robert Goodland, były konsultant Banku Światowego ds. ochrony środowiska, współautor badania Livestock and Climate Change (Hodowla zwierzęca a zmiany klimatu) podkreśla olbrzymi udział hodowli zwierząt w emisji gazów cieplarnianych. W podobnym tonie wypowiada się Kurt Schmidinger, geofizyk z Uniwersytetu Wiedeńskiego, autor projektu badawczego Future Food (Żywność przyszłości). W filmie analizuje ekologiczny wpływ przemysłowego chowu zwierząt na degradację gleb oraz skażenie wód i atmosfery. „Live and Let Live” podchodzi do zagadnienia weganizmu w sposób niezwykle kompleksowy, rzetelny i naukowy. Nie epatuje krwawymi scenami z ubojni i laboratoriów wiwisekcyjnych. Poprzez opowieści bohaterów ukazuje, jak wybór diety wegańskiej może wpłynąć na nasze życie, a poprzez wywiady z uznanymi naukowcami, jak wpływa na zwierzęta, innych ludzi i całą naszą planetę. Mimo że dokument jest filmem non-profit, został nakręcony bardzo profesjonalnie. Marc Pierschel jest niemieckim socjologiem, wieloletnim aktywistą prozwierzęcym, autorem poradnika dla początkujących wegan „Vegan! Vegane Lebensweise für Alle” i… książki kucharskiej „Vegan lecker lecker” sprzedanej w ponad 40 tys. egzemplarzy! Bilety na światową premierę filmu, która odbyła się w listopadzie 2013 roku, zostały wysprzedane w ciągu jednego dnia. Ogólnopolska premiera odbędzie się 14 maja, o godz. 18.00, w warszawskim kinie Muranów, w ramach Ogólnopolskiego Tygodnia Wegetarianizmu. Z tej okazji Marc Pierschel przyjedzie do Warszawy i weźmie udział w debacie po pokazie. Pokazy filmu „Live and Let Live” odbędą się również w wielu innych miastach Polski w ramach obchodów Ogólnopolskiego Tygodnia Wegetarianizmu, m.in. w Krakowie, Kołobrzegu, Toruniu i Białymstoku. Sponsorzy: Polsoja, Józefowicz, Babalscy, GatoGrześ, Restauracja Ciasna, Fundacja Czarna Owca Pana Kota Współpraca: CSW LabSen, Dom Muz, Kulturhauz, Magazyn Vege, Viva!, Melisa i Jazz, restauracja Karrotka, Otwarte Klatki, Kino Centrum
Początek:16:00
Koniec:00:00
Fundacja Czarna Owca Pana Kota zaprasza na kurs dotyczący teorii praw zwierząt. Idea jest prosta: w miłym gronie czytamy i wspólnie się zastanawiamy nad kwestiami podejmowanymi przez czołowych twórców i twórczynie teorii praw zwierząt. Inspirujemy się do przemyśleń, przybliżamy tematykę teorii praw zwierząt. W programie: Tom Regan, Gary Francione, Carol J. Adams, Joan Dunayer, David DeGrazia, Peter Singer , Karen Davis, Malanie Joy, Mark Rowlands, pattrice jones. Zajęcia są bezpłatne. Fragmenty omawianych na seminarium tekstów będziemy udostępniać uczestnikom/czkom w formie elektronicznej. Będą one dostępne w języku polskim albo angielskim. Spotkania odbywać się będą raz w miesiącu w siedzibie Fundacji – na ul. Węgierskiej 4/1, parter. Każde spotkanie będzie poruszać inne zagadnienie, przybliżać innego myśliciela/myślicielkę. Osoby chętne do uczestnictwa proszone są o wypełnienie formularza zgłoszeniowego dostępnego na http://powodzieta.pl/ankieta3/index.php/survey/index/sid/883666/newtest/Y/lang/pl Liczba miejsc ograniczona –zgłoszenia przyjmujemy do 20 maja 2014! Przesłanie zgłoszenia nie jest jednoznaczne z zakwalifikowaniem się! Zapraszamy!
Początek:12:00
Koniec:12:00
Zabierzmy się za Apple! Żadna aplikacja nie pomoże Ci w strajku! 15-17 maja – DNI AKCJI przeciwko globalnym łańcuchom wyzysku – Rzym, Frankfurt, Bologna, Warszawa, Poznań, Dusseldorf W ramach Europejskich Dni Akcji – mayofsolidarity.org – organizujemy protesty i akcje nieposłuszeństwa obywatelskiego w różnych miastach Europy przed sklepami Apple. Warszawa - 15 maja, szczegóły wkrótce Poznań - 17 maja, godz. 12, przed Starym Browarem, w którym znajduje się iSpot Apple, który korzysta z globalnych łańcuchów wyzysku, będzie dla nas symbolem „nowoczesnej produkcji na zamówienie”, żerującej na globalnych różnicach płacowych. Dziś w czasach kryzysu w całej Europie wprowadza się programy oszczędnościowe, w efekcie których bogacą się bogaci i biednieją biedni. Coraz więcej osób pracuje na śmieciowych umowach. Ta sama polityka prowadzi do wzrostu wyzysku w globalnych fabrykach. Apple jest przykładem firmy, która nie ma swoich zakładów produkcyjnych, a iPhony i iPady produkowane są przez producentów kontraktowych – jak np. Foxconn w Chinach. Oferują oni pracownikom bardzo niskie płace. Firma Apple dostarcza projekty i technologie, a Foxconn organizuje dla niej produkcję przemysłową. Foxconn, który zatrudnia 1,3 mln pracowników, jest najważniejszym na świecie pracodawcą w przemyśle i producentem ponad 50 proc. elektroniki na świecie. Smartfony i tablety, notebooki, stacje i konsole do gier: wszystkie te urządzenia naznaczone są potem i krwią głównie młodych migrujących pracowników i pracownic. Doświadczają wyzysku w zakładach produkujących elektronikę w Azji, Ameryce Łacińskiej i Europie Wschodniej. W przemysłowych obozach pracy, gdzie spotykają się z upokorzeniem, stresem, pracą na zmiany, niskimi płacami, despotycznym zarządzaniem, wypadkami przy pracy i chorobami. Jednak w medialnych przedstawieniach naszego cyfrowego świata nie znajdziemy opowieści o tym horrorze, a tym bardziej nie ma ich w popularnych spotach reklamowych Apple czy Samsunga. Również w Polsce globalne korporacje produkujące elektronikę i sprzęt AGD wyzyskują pracowników. W Specjalnych Strefach Ekonomicznych pracownicy często pracują po dwie zmiany, za najniższe wynagrodzenie, pod stałym nadzorem. Nierzadko zatrudniani są przez agencje pracy tymczasowej, przez co pozbawia się podstawowych praw pracowniczych. Jednak co jakiś czas z powodu fatalnych warunków pracy wybuchają protesty i strajki, jak np. w fabryce Chung-Hong Electronics pod Wrocławiem – produkującej dla firmy LG – podczas których pracownicy skandowali: „Nie jesteśmy maszynami!”. Apple poprzez swoją politykę „odpowiedzialnego dostawcy” – przy współudziale naukowców z Uniwersytetu Stanforda i innych instytucji – próbuje zrzucić wszelką odpowiedzialności za warunki pracy na dostawców. Apple chce pokazać, że fabryki są „bezkonfliktowe”. Wiemy jednak, że pracownicy walczą. Ciągłe wypuszczanie nowych modeli i jakość, do której dąży Apple, są możliwe tylko dzięki ekstremalnemu wyzyskowi. Polityka „odpowiedzialnego dostawcy” jest mało wiarygodna i jeszcze nikt nie udowodnił, że kontrole w fabrykach są prowadzone w niezależny sposób. Apple, Foxconn i inni dostawcy są w równym stopniu odpowiedzialni za warunki pracy. Majowe Dni Akcji organizujemy, aby nagłośnić problem wyzysku w przemyśle elektronicznym oraz zachęcić wszystkich do wsparcia walki toczonej przez pracowników i pracownice Foxconna, i nie tylko. W 2010 r. dziesiątki młodych chińskich pracowników popełniło samobójstwo skacząc z budynków fabrycznych Foxconna. Samobójstwa wywołały dalsze konflikty i falę strajków, które w niektórych przypadkach zmusiły Foxconna i innych pracodawców do podniesienia płac. Działacze z grup wspierających pracowników i pracownie z Chin, Hongkongu i innych krajów twierdzą, że to ciężkie warunki pracy i wojskowe zarządzanie były przyczyną samobójstw. Ujawnili również, że Foxconn, aby uniknąć niepokojów, próbował dzielić i izolować robotników w halach fabrycznych i w hotelach robotniczych. Pomimo tego, fabryki Foxconna wielokrotnie stały się areną strajków i zamieszek. „Solidarność ponad granicami” to jedno z głównych haseł majowych Dni Akcji. W Rzymie, Bolonii i Mediolanie, w Warszawie i Poznaniu, we Frankfurcie i Dusseldorfie oraz w Paryżu i Amsterdamie 15, 16 i 17 maja odbędą się protesty: w formie zgłoszonych demonstracji lub spontanicznych okupacji, zaplanowanych pikiet lub niezapowiedzianych blokad przed sklepami Apple. Będziemy łączyć te protesty z trwającymi lokalnymi konfliktami i walkami. Nasze działania są próbą powiązania walk pracowniczych w skali międzynarodowej. Precz z wyzyskiem! Żadna aplikacja nie pomoże Ci w strajku! OZZ Inicjatywa Pracownicza www.ozzip.pl Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o warunkach pracy w chińskich fabrykach Foxconna oraz walkach pracowniczych zobacz książkę: "Niewolnicy Apple" oraz stronę internetową www.gongchao.org