Tydzień Weganizmu w Toruniu
6a edycja Toruńskiego Tygodnia Weganizmu (plus JEDEN )
„ZWIERZĘTA MNIE OBCHODZĄ”
plakat: http://tinyurl.com/tydzien-wegeniazmu-torun-2014
5 maja, poniedziałek, 18:00 Dom Muz (ul.Podmurna 1/3)
„Jak one to znoszą?"
Andrzej Czabański, Stowarzyszenie Otwarte Klatki. Spotkanie o realiach hodowli kur w systemie klatkowym, o śledztwie na fermie jednego z największych polskich producentów jaj. http://jakonetoznosza.pl/
6 maja, wtorek, 17:30, Dom Muz
"Rowerem z Polski na koniec Afryki przez nieznane"
Łukasz – weganin i podróżnik. Zabiera ze sobą rower i jeździ, zwiedzając nowe miejsca, obserwując, spotykając i zatrzymując się u różnych, miejscowych ludzi. Opowie nam między innymi o swojej ostatniej, prawie 4-letniej podróży z Polski do RPA przez Europę, Turcję, Bliski Wschód i całą Afrykę.
7 maja, środa, 17:00 Labsen CSW Znaki Czasu, (ul. Wały gen. Sikorskiego 13)
Odżywcza sztuka, czyli jadalne rzeźby
Artyści Magdalena Aleblewicz , Magdalena Draszanowska i Xavier Bayle zapraszają na proces tworzenia sztuki z roślin, krótką wystawę i publiczne spożycie unikalnej sztuki. Skosztuj etycznej kultury.
8 maja, czwartek, 18:00 Dom Muz
"Najczęściej zadawane pytania o weganizm i sport"
Emil Stanisławski, jeden z inicjatorów portalu Vegan Workout http://veganworkout.org.pl/
9 maja, piątek, godz. 18:00, Klub Melissa i Jazz (ul.Mostowa 10)
„Witarianizm – wegańska dieta na surowo – prawdziwe historie toruńskich surojadów.”
Dieta RAW, surowa dieta czyli sposób odżywiania się głównie surowymi owocami i warzywami jest coraz bardziej popularna. Przez wielu uznawana jest zapewne za chwilową modę, dla innych jest świadomym wyborem, sposobem na życie czy drogą do zdrowia.
Co nas przekonało do zmiany diety? Opowiemy o tym jak rozpoczęła się nasza przygoda z surowym jedzeniem.
Dlaczego warto jeść surowe? Enzymy, chlorofil i gęstość odżywcza pokarmów – kilka słów o odżywianiu.
Jak i co jeść na surowo? Opowiemy o naszym codziennym menu, o naszych doświadczeniach związanych ze zmianą diety i o tym na co zwracać uwagę będąc na diecie witariańskiej. O motywacji i zmianie przyzwyczajeń żywieniowych.
Jesteś ciekaw jak wygląda dzień na „surowo”? A może chcesz zmienić swój styl odżywiania, a nie wiesz jak się do tego zabrać? Przyjdź i posłuchaj naszych historii i posmakuj naszych potraw.
Prowadzący:
Jacak Watała - Od ponad dwóch lat zafascynowany wpływem surowego żywienia na zdrowie. Ucząc się życia na surowo popełnił masę błędów, przezwyciężył kilka problemów i nieprzerwanie szuka odpowiedzi na nurtujące go pytania. Lubi spędzać czas odkrywając nowe miejsca i smaki.
Renata Wypij, od wielu lat z pasją zgłębia tajniki zdrowego żywienia, swoją przygodę z witarianizmem rozpoczęła kilka lat temu. Stawia na naturę w diecie, higienie i czystości. Uwielbia spacery i słońce. W kuchni eksperymentuje kulinarnie, a efekty publikuje pod adresem naturalnie.org . Prywatnie mama pełnego energii sześcioletniego odkrywcy świata.
10 maja, sobota, Dom Muz, godz. 16:00
Weganustacja, szwedzki stół po wegańsku, płacisz 10 zł i jesz do woli. Klimat kulinarnej świeżości i różnorodności, loteria fantowa, pokaz filmów, ….
11 maja, niedziela, Godz. 12:00, KulturHauz, (ul.Sienkiewicza 11)
Dżem session
Robimy naleśniki na żywo, a Ty wybierasz farsz! Słodycze bez okrucieństwa i ciasta do wyboru. Impreza nie dla cukrzyków.
Podczas Tygodnia Weganizmu plus Jeden, skorzystaj z oferty baru Karrotka (ul. Łazienna 9), który proponuje 10 % zniżki na dania wegańskie na hasło „Tydzień Weganizmu”.
W tym samym tygodniu w nowej toruńskiej restauracji Ciasna (ul. Podmurna 17) prawie wszystkie potrawy będą wegańskie. Łap okazję!
Plus jeden
21 maja, środa, godz. 17:00 Kino Centrum, CSW
Premiera filmu Live and let Live
Niezwykłe historie ludzi, których życie odmienił weganizm uzupełnione wypowiedziami autorytetów z dziedziny medycyny, filozofii, etyki, prawa, ochrony środowiska i socjologii. Pełnometrażowy film dokumentalny „Live and let live” analizuje dietę roślinną z różnych perspektyw. Ogólnopolska premiera odbędzie się już 14 maja w ramach Ogólnopolskiego Tygodnia Wegetarianizmu
Choroby cywilizacyjne, skandale żywnościowe, dewastacja środowiska i przedmiotowe traktowanie zwierząt – wszystkie te problemy skłaniają coraz większe rzesze ludzi do refleksji nad wyborami żywieniowymi. Czy takie przemyślenia mogą zamienić rzeźnika w weganina, a właściciela wielkiej fermy mleczarskiej doprowadzić do założenia domu spokojnej starości dla zwierząt gospodarskich? Marc Pierschel, reżyser pełnometrażowego filmu dokumentalnego „Live and Let Live”, udowadnia, że jest to możliwe!
– Jeżeli ja mogłem przejść na dietę roślinną, każdy może – mówi Aaron Adams, który kiedyś zajmował się ubojem królików. Dziś prowadzi jedną z najsłynniejszym wegańskich restauracji w USA.
To jeden z sześciu bohaterów filmu, których życie odmienił weganizm. Aktywiści ratujący zwierzęta z ferm, rolnik prowadzący wegańskie gospodarstwo ekologiczne, właściciele schroniska dla krów, świń i kur, zawodowy kolarz torowy z amerykańskiej kadry narodowej. Niezwykłe historie reżyser uzupełnił wywiadami z autorytetami z dziedziny medycyny, filozofii, etyki, prawa, ochrony środowiska i socjologii. Oprócz sław takich jak profesorowie T. Colin Cambpell (znany z bestsellerowej książki „Nowoczesne Zasady Odżywiania”), Tom Regan, Gary Francione, Peter Singer, etolog Jonathan Balcombe czy psycholożka i socjolożka Melanie Joy w filmie zobaczymy również innych specjalistów analizujących dietę wegańską z różnych perspektyw.
Matt Ruscigo, dietetyk z Amerykańskiego Stowarzyszenia Dietetyków, jednej z największych na świecie organizacji zajmujących się żywieniem człowieka, odpowiada na pytanie, jak dieta roślinna wpływa na wyniki sportowe. Ruscigo od lat współpracuje z wieloma wegańskimi sportowcami wyczynowymi. Robert Goodland, były konsultant Banku Światowego ds. ochrony środowiska, współautor badania Livestock and Climate Change (Hodowla zwierzęca a zmiany klimatu) podkreśla olbrzymi udział hodowli zwierząt w emisji gazów cieplarnianych. W podobnym tonie wypowiada się Kurt Schmidinger, geofizyk z Uniwersytetu Wiedeńskiego, autor projektu badawczego Future Food (Żywność przyszłości). W filmie analizuje ekologiczny wpływ przemysłowego chowu zwierząt na degradację gleb oraz skażenie wód i atmosfery.
„Live and Let Live” podchodzi do zagadnienia weganizmu w sposób niezwykle kompleksowy, rzetelny i naukowy. Nie epatuje krwawymi scenami z ubojni i laboratoriów wiwisekcyjnych. Poprzez opowieści bohaterów ukazuje, jak wybór diety wegańskiej może wpłynąć na nasze życie, a poprzez wywiady z uznanymi naukowcami, jak wpływa na zwierzęta, innych ludzi i całą naszą planetę.
Mimo że dokument jest filmem non-profit, został nakręcony bardzo profesjonalnie. Marc Pierschel jest niemieckim socjologiem, wieloletnim aktywistą prozwierzęcym, autorem poradnika dla początkujących wegan „Vegan! Vegane Lebensweise für Alle” i… książki kucharskiej „Vegan lecker lecker” sprzedanej w ponad 40 tys. egzemplarzy! Bilety na światową premierę filmu, która odbyła się w listopadzie 2013 roku, zostały wysprzedane w ciągu jednego dnia. Ogólnopolska premiera odbędzie się 14 maja, o godz. 18.00, w warszawskim kinie Muranów, w ramach Ogólnopolskiego Tygodnia Wegetarianizmu. Z tej okazji Marc Pierschel przyjedzie do Warszawy i weźmie udział w debacie po pokazie.
Pokazy filmu „Live and Let Live” odbędą się również w wielu innych miastach Polski w ramach obchodów Ogólnopolskiego Tygodnia Wegetarianizmu, m.in. w Krakowie, Kołobrzegu, Toruniu i Białymstoku.
Sponsorzy: Polsoja, Józefowicz, Babalscy, GatoGrześ, Restauracja Ciasna, Fundacja Czarna Owca Pana Kota
Współpraca: CSW LabSen, Dom Muz, Kulturhauz, Magazyn Vege, Viva!, Melisa i Jazz, restauracja Karrotka, Otwarte Klatki, Kino Centrum