1 maja 08 - stanowisko LA

Publicystyka

1 maja 2008: Demonstracja przeciwko dyskryminacji w miejscu pracy,anty-związkowym represjom i zmianom Kodeksu Pracy.

1 maja to tradycyjny dzień walki o prawa pracownicze – zorganizowanego sprzeciwu wobec wyzysku, który jest wszechobecny w gospodarce kapitalistycznej. To znaczenie święta pracy jest niestety często nieobecne w polskiej debacie publicznej, gdzie 1 maja kojarzy się głównie z oficjalnymi obchodami z okresu PRL lub marszami liberałów z SLD.

Aby przywrócić świętu pracowników jego właściwą treść, Lewicowa Alternatywa,przy współpracy innych organizacji społecznych i politycznych (związku zawodowego Inicjatywa Pracownicza, Warszawskiej Grupy Anarchistycznej, stowarzyszenia „Wolność-Równość-Solidarność” oraz Zielonych 204) organizuje w tym roku w Warszawie demonstrację tematyczną – alternatywną wobec demonstracji partii socjalliberalnych.

TEMATYKA

Głównym tematem tegorocznego 1 maja jest sprzeciw wobec dyskryminacji ze względu na formę zatrudnienia. Chcemy przede wszystkim zamanifestować naszą niezgodę na coraz szybszy rozwój pracy czasowej – czyli tzw. „elastycznego zatrudnienia” (umów o pracę na czas określony,umów cywilnoprawnych, zatrudnienia przez agencje pracy tymczasowej i „samozatrudnienia”). „Pracownicy czasowi” są bowiem pozbawiani lub korzystają w bardzo ograniczonym stopniu z podstawowych praw pracowniczych,takich jak:

*ochrona przed nieuzasadnionym zwolnieniem;

*ochrona minimalnej wysokości wynagrodzenia;

*gwarancja maksymalnych dziennych i tygodniowych norm czasu pracy;

*dostęp do urlopu;

*możliwość zrzeszania się w związkach zawodowych;

Statystyki pokazują,że już 1/3 wszystkich pracowników jest zatrudniana w różnych formach elastycznego zatrudnienia. Czas powiedzieć dość tej jawnej dyskryminacji!

Poza korzystaniem z pracy czasowej, kapitał stara się także zwiększyć swój zakres wolności atakując jedynego przeciwnika, który może być dla niego groźny – związki zawodowe i ruch pracowniczy. W wielu firmach nagminne jest zwalnianie za próbę założenia związku zawodowego, często dokonywane pod najgorszym pretekstem w trybie dyscyplinarnym. Równie często osoby walczące o lepsze warunki pracy lub wyższe pensje szykanuje się w inny sposób (oskarża o naruszenie prawa, przenosi na gorsze stanowisko). Ubiegłe lata dostarczyły aż nadtto przykładów tego typu (zwolnienie działaczy OZZIP w Impel-Tom, Auchan i Greenket oraz represje związkowców z Sierpnia 80 w Tesco i KWK Budryk).1 maja, razem z zaprzyjaźnionymi organizacjami związkowymi chcemy się temu głośno przeciwstawić.

Wreszcie,nie możemy zapominać, że nowy – do szpiku kości liberalny rząd Platformy Obywatelskiej- szykuje się do kolejnej nowelizacji Kodeksu Pracy. Proponowane zmiany uderzają w podstawowe prawa pracownicze – ochronę kobiet w ciąży przed zwolnieniem, prawo związków zawodowych do aktywnego działania na terenie zakładu pracy i wiele innych. Choć te zmiany nie zostały jeszcze oficjalnie zaproponowane, to już teraz powiemy im głośne NIE!

CHARAKTER POLITYCZNY

Demonstracja pierwszomajowa jest otwarta dla wszystkich środowisk antyautorytarnej lewicy – to znaczy dla wszelkich grup, partii, stowarzyszeń i innych podmiotów definiujących się jako anarchistyczne lub lewicowe(socjalistyczne, komunistyczne), z wyjątkiem tych, które w swojej praktyce działania, refleksji teoretycznej i symbolice odwołują się do systemów totalitarnych – np. używają flag ZSRR, czy głoszą pochwałę stalinizmu.

Nie chcemy manifestować wspólnie z pogrobowcami dyktatorów,ale otwarci jesteśmy na wspólne działania i dyskusje z organizacjami, które stosują inną taktykę (partyjną czy też pozaparlamentarną) lub odwołują się do innych idei (np. myśli marksistowskiej lub ekologii). Z tego też powodu, demonstracja nie jest apartyjna ani nie wprowadzamy zasady „no logo” (jak miało to miejsce na ostatnim proteście przeciwko tarczy antyrakietowej w Słupsku). Jedynym ograniczeniem jest niezgoda organizatorów na symbolikę totalitarną (flagi z sierpem i młotem).

Mamy nadzieje, że wspólną walką po konkretnymi hasłami będą zainteresowane różne środowiska – nie tylko anarchistyczne, ale i socjalistyczne, ekologiczne, feministyczne, czy alterglobalistyczne.

TRASA

Naszym zdaniem, demonstracja nie powinna być festiwalem mody- jej przebieg i trasa powinny być ściśle związane z tematyką. Dlatego też zaplanowaliśmy rozpoczęcie jej pod gmachem Ministerstwa Gospodarki (na Placu Trzech Krzyży), a następnie przemarsz mijający takie punkty jak:

* Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej (odpowiedzialne za politykę zatrudnienia);

* Państwową Inspekcję Pracy (bierną i niewiele robiącą aby przeciwstawić się łamaniu praw pracowniczych przez pracodawców);

* Agencje Pracy Tymczasowej „Workservice” (tego „dodatkowego szefa”,dzięki któremu rosną zyski wielu firm,a płace wielu osób są poniżej kosztów utrzymania)

* Siedzibę Konfederacji Pracodawców Prywatnych „Lewiatan”(agresywnego rzecznika interesów kapitału, systematycznie deprecjonującego prawa pracownicze).

Liczymy, że uda nam się tym razem pokonać bierność społeczną i głośno i wyraźnie zamanifestować naszą niezgodę na obecny stan rzeczy.

Do zobaczenia 1 maja w Warszawie!

Solidarność naszą bronią!

/

Dobry tekst, widać że jest to dobrze zorganizowane. Wolałbym jednak aby była to demonstracja "no logo"

Co niektórym już całkiem

Co niektórym już całkiem odbiło chcą zrobić demonstracje pierwszomajową no logo.

jebac wszystkich partii

flaga zssr jest totalitarna a flaga Kuby i Che Guevara już nie, he he

Raz sierpem, raz młotem

Czy będzie ta baba z Komunistycznej Partii Polski?

Zieloni 204? ;P

1 maja tej

anarchiści i anarchosyndykaliści stworzą swój blok tak jak to ma miejsce na świecie.
ważny jest jednak przekaz dema, ale dla wielu ważny jest temat zastępczy kto z kim chce czy nie chce iść. na temat którego większość z was nawet nie dyskutuje. zastanawiam sie czy interesuje was przekaz czy wogle jest zrozumiały, czy są inne problemy, tematy które was nurtują.twytwa wam.

Od lat przy okazji 1 maja

Od lat przy okazji 1 maja środowisko dyskutuje tylko kto z kim pójdzie, a z kim nie i jakie będą flagi. Jeśli kogoś podniecają takie dyskusje to najwyraźniej samą ideę 1 maja ma tam gdzie światło nie dochodzi. Są ważniejsze problemy od tego czy flaga z Che jest symbolem totalitarnym (np. łamanie praw pracowniczych czy elastyczne formy zatrudnienia).

Uważam, iż pójście z

Uważam, iż pójście z flagą czerwoną w ten dzień ma prawo się wydać nie na miejscu.

Niby dlaczego? Czytałeś

Niby dlaczego? Czytałeś "Wspomnienia rewolucjonisty" Kropotkina o tym jak anarchiści demonstrowali też pod czerwonymi sztandarami. Czerwony sztandar na równi z czerwono czarnym i czarnym to symbole walki ludzi pracy.

Co z tego, o ile wie o tym

Co z tego, o ile wie o tym 300 osób? troche PRu:P

Jeśli przejmowalibyśmy

Jeśli przejmowalibyśmy się PRem, to zamiast anarchistami powinniśmy nazywać się "ruchem aby wszystko było dobrze im. JPII", nosić flagi z JPII, opowiadać o patriotyzmie i demokracji parlamentarnej, w niektórych środowiskach rzucić jakiś komentarz o Żydach, a innych o zbawiennym wpływie UE. Powinniśmy też do gazetek dodawać rozkładówki z nagimi dziewczynami

Kropo demonstrował pod

Kropo demonstrował pod czerwonym sztandarem, zanim jeszcze ten był tak ufajdany. Dzisiaj gadanie o tym, że sierp i młot były symbolem ruchu robotniczego są bez sensu! Ale nieważne, nie chodzi tu o pi ar przecież. Do zobaczenia na 1 maja.

1 maja

Moze tą dyskusje przenies na forum?
A jak gdzies czytałem Poznan sie już organizuje na demo.a jak reszta osrodków,tudzież Sląsk?

wyjazd

organizujemy autokar, 50 zl w dwie strony. jeśli kto z okolic jest zainteresowany to niechaj się zgłasza namiary na rozbratowej stronie w zapowiedziach.

A co ze Sląskiem?