Codzienny posiłek coraz droższy
W porównaniu z rokiem ubiegłym mięso zdrożało już o 40%, chleb i sery po 10%, a warzywa i owoce średnio o 20% - informuje "Super Express". Eksperci zapowiadają, że to dopiero początek podwyżek. Jeżeli pogoda nadal będzie tak zmienna, to tendencja wzrostowa cen warzyw i owoców utrzyma się.
- Jeszcze niedawno, gdy miałam w portfelu 15 złotych, wychodziłam z targowiska z reklamówką pełną jedzenia. Teraz za tyle samo nie zrobiłabym nawet jednego obiadu. Szkoda tylko, że moja emerytura stoi w miejscu - żali się Stanisława Żmuda, emerytka z Katowic. Miałam zrobić dzisiaj pomidorówkę, ale jak zobaczyłam, po ile są pomidory, to zwątpiłam. W mięsnym też doznałam szoku. Schab po 20 złotych, to przecież jakaś kpina.
- W dużym stopniu odpowiedzialność za to ponosi Ministerstwo Rolnictwa, które właściwie nie steruje produkcją rolną. - mówi ekonomista Marek Zuber.