Hotelarze i restauratorzy wyzyskują

Kraj | Prawa pracownika

Podczas kontroli PIP w branży hotelarskiej i gastronomicznej, okazało się, że kapitaliści nie przestrzegali uprawnień związanych z czasem pracy w przypadku blisko 3 tys. pracowników - informuje Gazeta Prawna. Nie wypłacili też wynagrodzeń lub innych świadczeń ponad 2 tys. pracownikom na kwotę 315 tys. zł.

Na przykład pracownicy jednej z krakowskich restauracji pracowali codziennie po 15 godzin, bez przeszkolenia bhp i badań lekarskich. Restaurator z Zamościa nie zgłosił swoich pracowników do ZUS i nie opłacał ich składek na Fundusz Pracy. Prawie 800 osób zatrudnionych w hotelach i restauracjach pracowało bez przeszkolenia z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy, a ponad 500 bez badań lekarskich.

Jasne, kapitaliści

Jasne, kapitaliści wyzyskują, CIA donosi, pracownicy sezonowi na pewno będą wdzięczni, że dzięki obniżeniu ich pensji ZUS i państwo będzie miało się lepiej. Albo że już na wstępie zapłacą przychodni 8 dyszek za "prawo do pracy"...

Dodaj nową odpowiedź



Zawartość tego pola nie będzie udostępniana publicznie.


*

  • Adresy www i e-mail są automatycznie konwertowane na łącza.
  • Możesz używać oznaczeń [inline:xx] żeby pokazać pliki lub obrazki razem z tekstem.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <ul> <ol> <li> <blockquote> <small>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.