Jedzenie w Polsce drożeje najszybciej w Europie
Co poszło najbardziej w górę?
Średni wzrost cen żywności w państwach UE w 2010 roku to 3,3 proc.
Według Europejskiego Urzędu Statystycznego (Eurostat) artykuły spożywcze podrożały w Polsce w ciągu roku ogółem o 7,3 proc. Gorzej mieli nieliczni m.in. Rumuni i Litwini - donosi "Super Express".
Zaraz przed Polską jest Słowacja z podwyżką o 6,5 proc. Ceny rosły wolniej niż w Polsce nie tylko w ogarniętej chaosem gospodarczym Grecji, ale i Hiszpanii czy Portugalii.
Według GUS cukier jest droższy o 78,7 proc. niż rok temu, mąka o 28,6 proc., owoce o 20,7 proc., pieczywo o 14,7 proc., drób o 17,3 proc. - wylicza gazeta.
Najmniejszą podwyżkę cen żywności odnotowała Islandia (0,2 proc.), Francja (0,6 proc.) i Hiszpania (1,2 proc.).