Koncern Uniliver niszczy środowisko naturalne
Produkty takie jak: Flora, Dove, Sunsilk, Timotei, Persil oraz lody Magnum, Cornetto lub Carte d'Or - pomagają dewastować planetę.
Unilever, który używa oleju palmowego do produkcji właśnie tych produktów ogłosił, że zrywa współpracę z Sinar Mas, największym indonezyjskim dostawcą tego surowca - informuje "Polska The Times".
Według zdobytych przez Greenpeace materiałów Unilever od dwóch lat świadomie kupował olej z chronionych prawem rezerwatów. Jest to o tyle kompromitujące, że zarówno Sinar Mas jak i Unilever są członkami Roundtable on Sustainable Palm Oil. Unilever wręcz przewodniczy tej walczącej z nielegalną wycinką organizacji.
Skutki działalności Sinar Mas idą dalej, bo stały wzrost produkcji oleju palmowego w Indonezji uczynił z tego kraju trzeciego (po Chinach i USA) emitenta dwutlenku węgla na świecie. Roczna wartość kontraktów jakie korporacja miała z Sinar Mas to 20 mln funtów. W tym roku 85 proc. zakupionego oleju pochodziło z upraw bez odpowiedniego certyfikatu.