Oświadczenie pracowników zajmujących siedzibę greckiego biurokratycznego związku zawodowego

Gospodarka | Prawa pracownika | Protesty | Publicystyka | Ruch anarchistyczny

Albo będziemy decydować o naszej przyszłości sami, albo decyzje będą podejmowane za nas

My, robotnicy, pracownicy, bezrobotni, pracownicy tymczasowi, miejscowi lub imigranci, nie stanowimy biernej masy telewidzów. Od momentu zamordowania Alexandrosa Grigoropoulosa w sobotni wieczór, bierzemy udział w demonstracjach, starciach z policją, okupacjach centrów i poszczególnych dzielnic miast. Wielokrotnie czuliśmy się zobowiązani, by opuścić miejsce pracy i wyjść na ulice wraz z uczniami, studentami, a także innymi proletariuszami, by wziąć udział w walce.

ZDECYDOWALIŚMY SIĘ NA ZAJĘCIE BUDYNKU GSEE (Konfederacji Pracowników Grecji), ABY:

- zamienić go w wolną przestrzeń wolnego słowa i miejsca spotkań pracowników.

- obalić napędzany przez media mit, że pracownicy nie brali i nie biorą udziału w starciach i że wściekłość wyrażana w czasie tych dni, była jedynie sprawą jakichś 500 "zamaskowanych chuliganów" i inne tego rodzaju bajki. Stacje TV przedstawiały pracowników wyłącznie jako ofiary starć, podczas gdy kryzys kapitalizmu w Grecji i na całym świecie doprowadza do masowych zwolnień, które przedstawiane są w mediach, jako "zjawiska naturalne".

- zdemaskować rolę biurokracji związków zawodowych w próbach osłabienia powstania, i nie tylko. GSEE i cały mechanizm związkowy, który go napędza, w ciągu całych dziesięcioleci osłabiał i osłabia walki pracownicze, trwoni naszą siłę w negocjacjach, utrwala system wyzysku i niewolnictwo płacowe. Stanowisko GSEE z ostatniej środy mówi samo za siebie: odwołali zapowiedziane demonstracje strajkujących, zadowalając się jedynie krótkim zgromadzeniem na pl. Syntagma, jednocześnie robiąc wszystko, aby ludzie jak najszybciej rozeszli się z placu, w strachu, aby zgromadzeni nie zarazili się wirusem powstania.

- po raz pierwszy w historii otworzyć tę przestrzeń - w ciągłości z otwarciem społecznym stworzonym przez samo powstanie - dla tych, którzy sami ją wybudowali ze składek, a którzy dotąd byli z niej wykluczeni. Przez wszystkie te lata powierzaliśmy nasz los w ręce różnego typu zbawicieli i dotarliśmy do punktu w którym zostaliśmy obdarci z godności. Musimy, jako pracownicy, zacząć przejmować odpowiedzialność za nasz los i zaprzestać składania naszych nadziei w ręce wszechwiedzących liderów lub "uzdolnionych" reprezentantów. Musimy odzyskać nasz własny głos - by spotykać się, rozmawiać, decydować i działać. Razem przetrwamy ten frontalny atak. Stworzenie wspólnych, oddolnych ośrodków oporu jest jedynym na to sposobem.

- upowszechniać ideę samoorganizacji i solidarności w miejscach pracy, komitety oporu oraz wspólne, oddolne zasady podejmowania decyzji w celu obalenia biurokracji związkowej.

Przez wszystkie te lata przełykaliśmy w milczeniu poniżenie, niedolę i przemoc w miejscach pracy. Przyzwyczailiśmy się do liczenia okaleczonych i martwych - ofiar tzw. "wypadków przy pracy". Byliśmy obojętni, gdy mordowano imigrantów - naszych klasowych braci. Jesteśmy zmęczeni życiem w obawie o płace, świadczenia socjalne i emerytury, które teraz wydają się być jedynie odległym marzeniem.

Walczymy, by nie pozostawić swojego losu w rękach szefów i biurokratów związkowych - jednocześnie nie zostawimy ani jednego aresztowanego powstańca w rękach państwowej machiny.

ŻĄDAMY NATYCHMIASTOWEGO UWOLNIENIA ZATRZYMANYCH
ŻADNYCH ZARZUTÓW WOBEC ARESZTOWANYCH
SAMOORGANIZACJA PRACOWNIKÓW
STRAJK GENERALNY

ZGROMADZENIE PRACOWNIKÓW W WYZWOLONYM BUDYNKU GSEE odbędzie się w
Środę, 17 grudnia 2008, o godz. 18.00

Zgromadzenie Generalne Pracowników-Powstańców

pięknie... to zaczyna

pięknie... to zaczyna przyjmować właściwe kształy :) powtórka z hiszpanii? oby tym razem skutecznie

hura!!!!!!!!!!

Serce rosnie jak ludzie odzyskuja swiadomosc i autonomie w swoim zyciu. Samoorganizacja i akcja bezposrednia, strajk generalny i przejecie kontroli nad produkcja, uslugami i przestrzenia publiczna, wolne media, zgromadzenia sasiedzkie.
Nie zaciskaj pasa! ZACISNIJ Piesc!!!!!

Łezka w oku sie kreci.

aktualny raport

jezeli ktos zna niemiecki to polecam przetlumaczenie tego aktualnego raportu o "powstaniu powszechnym" w Grecji (raport jest z przed niecalych 20 godzin i jest bardzo trzezwym i aktualnym opisem rozwoju powstania; niestety sama moge dokonac tego tlumacznia dopiero jutro rano - moze ktos ma jeszcze dzis czas...)

Ja

niestety dzisiaj nie dam rady tego przetłumaczyć. Gdybyś miała czas, byłoby idealnie.

Pięknie...

Miałem obawy,że to tylko takie zamieszki,wyładowanie energii społecznej,która rozejdzie się bez konkretnego efektu,a tymczasem nabiera to bardzo konkretnego,konstruktywnego kształtu...I tylko patrzeć jak zaczną tam napływać międzynarodowi ochotnicy ,jak w latach 30tych do Hiszpanii...Grecy mogą być inspiracją dla reszty Europy...Kiedy wreszcie Polacy masowo wezmą i nich przykład? Czego tutaj potrzeba by lud zbycził się z letargu?

...

ofiar.

"zajmujących siedzibę

"zajmujących siedzibę greckiego biurokratycznego związku zawodowego"
to kiedy solidarnie włamujemy się do lewiatana? :)

Sprzątnęli by nas zanim

Sprzątnęli by nas zanim byś zdążył powiedzieć "jebany faszysta".

nareszcie , gdzies ludzie

nareszcie , gdzies ludzie mysla i nie chca dalej byc oradani z calego serca pozdrawiam grekow!dosc neoliberalnego belkotu!

Sa glodni płacy i szacunku,ale ...

...
Czy potem nie zamienią ewentualnej wygranej
w bitwie