Grecja: Samorządna restauracja w Salonikach

Świat | Miejsca

 Samorządna restauracja w Salonikach Od 7 czerwca, restauracja Barthelonika w centrum Salonik działa w sposób samorzadny, zarządzana przez swoich pracowników. Zmiana sposobu zarządzania nastąpiła, gdy właściciel restauracji oświadczył, że restauracja będzie zamknięta przez 3 miesiące lata i że we wrześniu postanowi o jej dalszych losach. Pracownicy stali na stanowisku, że restauracja przynosiła zyski i że nie ma żadnego powodu by zawieszać jej działalność.

W wyniku nieformalnego porozumienia, pracownicy będą zarządzać przez dwa miesiące restauracją, by uniknąć bezrobocia. Jak mówią pracownicy: „Restauracja Barthelonika działa teraz bez szefów i hierarchicznych układów. Razem decydujemy o wszystkim – wybieramy dostawców i dbamy o lokal. W klimacie kryzysu, gdybyśmy godzili się na decyzje szefów, czekała by nas najgorsza nędza.”

Bezpośrednio po przejęciu zarządzania restauracją, pracownicy obniżyli ceny za wszystkie potrawy o 30% i wyszli z apelem do społeczeństwa Salonik o wsparcie projektu. W niedziele, kuchnia restauracji pracuje na rzecz festiwalu antyrasistowskiego, w którym uczestniczą pracownicy restauracji.

Restauracja mieści się w centrum Salonik, przy ul. Venizelou Str 3 pod Arkadami Rogoti na pierwszym piętrze i jest otwarta od 11 rano do 1 w nocy z wyjątkiem niedziel.

Za grecką gazetą O Dromos (ulica), tłum. ang.: occupiedlondon.org/blog/

to to jest.......

To jest piękne ! Ludzie brawo i wsparcie duchowe dla pracowników!

Grecja jest naszym polem gdzie ogień płonie nie możemy pozwolić na to aby zgasł.
Mam nadzieje że takie coś zapanuje na całym świecie

Szlak przejęć zakładów

Szlak przejęć zakładów przez pracowników został przetarty w Argentynie, udowadniając, że zakłady mogą być opłacalne w kryzysie, gdy tylko wyeliminuje się szefów.

Pisaliśmy o tym m.in. tu:
https://cia.media.pl/odwracajac_logike_kapitalizmu
https://cia.media.pl/argentyna_kolejny_zaklad_pod_kontrola_pracownikow

logiczne nastepstwo bedzie

logiczne nastepstwo bedzie -> niech sie wyeliminuja w nastepnym kroku sami bo sa szefami hahaahahahaha
sadzisz pierdoly kolego! glodne frazesy .. schemat jest okej ale bez takich nadmuchanych teorii

Teoria jest potrzebna, by

Teoria jest potrzebna, by wiedzieć w którym kierunku podążać, a nie zachowywać się jak pijane dzieci we mgle.

Co do szefów - jeśli rozpiętość twojej uwagi by pozwalała na doczytanie tekstu dłuższego niż dwa akapity, to byś wiedział, że rola szefów została wyeliminowana.

świadomi, myślą i

świadomi, myślą i działają!

swietna wiadomosc!

swietna wiadomosc!

oby restauracja pozostała

oby restauracja pozostała pod kontrolą pracowników także po upływie tych 2 miesięcy, dobrze prosperowała i stała sie przykładem dla innych. bardzo pozytywna wiadomosć :)

chyba nie sadzicie, ze

chyba nie sadzicie, ze wlasciciel im odda restauracje ... wroci, zabierze wiekszosc kasy i wypnie sie na nich - co wy zycia nie znacie?

W Argentynie właściciele

W Argentynie właściciele musieli uznać fakty dokonane, bo pracownicy uspołecznionych fabryk wspomagali się wzajemnie i nie dali sobie odebrać swoich zdobyczy. Jak będzie w Grecji nie wiadomo, ale zapowiada się ciekawie.

Da się!!

Da się!!

Dodaj nową odpowiedź



Zawartość tego pola nie będzie udostępniana publicznie.


*

  • Adresy www i e-mail są automatycznie konwertowane na łącza.
  • Możesz używać oznaczeń [inline:xx] żeby pokazać pliki lub obrazki razem z tekstem.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <ul> <ol> <li> <blockquote> <small>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.